• Hrubá stavba

CIHLA FOREVER ANEB HLINÍK NEBYL JEN V HUMPOLCI

TAJEMNÝ PŘÍBĚH PÁLENÉ ČERVENÉ CIHLY POROTHERM ZAČAL PŘED 200 LETY NA MORAVĚ

Víte, z čeho se u nás stavělo dříve a z čeho se dnes staví nejvíce? Proč jsou tolik v oblibě a že není Hliník jako aluminium (Al) a jako hliník?

DŘEVO, KÁMEN A PRVNÍ CIHLY

Ve středověku se na našem území stavělo nejvíce (hrady), (chalupy a stodoly) a . Ty však nebyly pálené, pouze sušené a nazývaly se vepřovice. S jejich alternativním názvem kotovice se setkáváme na Moravě (vznikl zkomolení z němčiny: Kot – bláto, Ziegel – cihla, Kotziegel = cihla z bláta).

PÁLENÍ CIHEL U VÍDNĚ

Zakladatel technologie pálených červených cihel pocházel z a jmenoval se Alois Miesbach. Po studiích strojírenství a zemědělství ve Vídni si uvědomil, že ohromný příliv lidí do Vídně je spojený s potřebou uspokojit jejich bydlení. Díky dědictví se stal vlastníkem staré cihelny, pro kterou zakoupil ve Wienerbergeru (dnes jižní součást Vídně) bohatá ložiska jílu.

V roce 1819 založil firmu Wienerberger Ziegelindustrie a začal vyrábět první ve vypalovacích pecích, které sám navrhl. Jeho potomci podnik dále úspěšně rozvíjeli a rozvíjejí dodnes.

CO ZNAMENÁ HLINÍK

To, že vynálezce pálených červených cihel je Čech respektive německý Moravan, nemáme od Járy Cimrmana, jehož tvůrci posílali studenta Hliníka do Humpolce. Je to vskutku pravda.

Slovo hliník má kromě označení prvku (Al) ještě jeden význam, který je spojen s výrobou cihel. Jde o výraz pro lokalitu s povrchovou těžbou hlíny pro výrobu cihel. Hliníky (nebo též hliniště) se vyskytovaly po celém našem území a často byly po ukončení těžby zatopeny vodou (jako např. právě ve vídeňském Wienerbergu).

WIENERBERGER A POROTHERM

V současnosti představuje skupina (akciová společnost) jednoho z největších výrobců cihel, dlažby a střešních tašek. V 30 evropských zemích vyrábí více než 200 druhů produktů a zaměstnává okolo 16 tisíc pracovníků.

se díky své technologii staly synonymem stavby z pálených červených cihel. Jsou oblíbené zejména pro jejich vynikající fyzikální vlastnosti, jako jsou odolnost, nenasákavost a tepelně-izolační vlastnosti.