• Technika

CO JE STAVEBNÍ TECHNIKA A MECHANIZACE?

ZA POKROK VE STAVEBNICTVÍ VDĚČÍME HLAVNĚ STROJŮM

Když se řekne stavební technika a mechanizace, představíme si např. bagry, nákladní auta, jeřáby, sbíječky, brusky a vrtačky. Co všechno se však pod těmito slovy konkrétně skrývá a jak se odlišují?

VYMEZENÍ NEURČITÝCH POJMŮ

Protože slova stavební technika a stavební mechanizace představují obecná označení, není rozsah pojmů přesně vymezen. Pojem stavební technika zahrnuje složité a velké stavební stroje s vlastním pohonem k přesunu a výkonu (co má kola, pásy nebo „nohy“). Z hlediska účelu je lze rozdělit na stroje demoliční, vrtací, transportní, zemní a zvedací.

Stavební mechanizací v tomto článku rozumíme drobnější prostředky a zařízení, které pomáhají ke snížení fyzické námahy lidí. Mají zpravidla elektrický pohon a jsou určeny k ručnímu zacházení (určeny „do ruky“ nebo „k ruce“).

Existuje ještě třetí oblast věcí, které nám při práci ve stavebnictví pomáhají: jsou to mechanické ruční pracovní nástroje. Jsou bez pohonu, relativně malé a určeny k přímé ruční práci.

Další rozdíl mezi stavební technikou a mechanizací a stavebními pracovními nástroji je čistě praktický: zatímco stavební mechanizaci a nástroje pořídíte , za stavební technikou se musíte vydat do speciálních odborných firem. Někdy je však těžké rozhodnout, do jaké skupiny zařízení patří, zda ke stavební technice či mechanizaci (kompresory, čerpadla, pumpy, svářečky atd. – záleží na velikosti a výkonu).

STAVEBNÍ TECHNIKA

Do stavební techniky řadíme (dle abecedy): autojeřáby, bagry (pásové, kolové, kráčivé), buldozery, beranidla (zařízení pro zarážení pilotů nebo štětovnic do podloží), drtiče (kamene), dozery (shrnovače), grejdry (stroje ke srovnávání velkých ploch při zemních pracích), finišery (pokládka asfaltu), frézy (silniční), hydraulické ruky, jeřáby a , kompresory, minirýpadla, nakladače, nákladní auta, pumpy (na beton), sklápěče, skrejpry (škrabače), tiltrotátory (stroje k realizaci kanalizací a úpravám terénu), traktory, válce, vysokozdvižné vozíky, aj.

STAVEBNÍ MECHANIZACE

Stavební mechanizaci zastupují , čerpadla, elektrocentrály, frézky, hladičky betonu, , hydraulické zvedáky, kladkostroje a vrátky, lisy, , manometry, , (elektrické a motorové), odvlhčovače, řezačky, tlakoměry, , , topidla, , vibrátory (úprava betonu a stavebních směsí), , , , vysokotlaké čističe aj.

RUČNÍ PRACOVNÍ NÁSTROJE UŽÍVANÉ VE STAVEBNICTVÍ

Tato skupina je patrně nejznámější a nejzastoupenější. Patří sem brousek, dláto,
důlčík, hoblík, kartáč, kladivo, kleště, klíč, koště, krumpáč, lopata, lžíce, nebozez, nůž, nůžky, olovnice, páčidlo, palice, pila, pilník,
průbojník, sekáč („majzlík“), sekera, síto, sponkovačka, skládací a svinovací metr a pásmo, sklíčidlo,
smeták, smirkový papír, stěrka, svěrák, škrabka, špachtle, šroubovák, štětec, štětka, štafle, trojúhelník, tužka, úhelník, žebřík aj.