• Vnitřní stavba

SANAČNÍ OMÍTKY POMÁHAJÍ

Nové sanační tepelně-izolační omítky představují alternativu při rekonstrukci rodinného či bytového domu v případě, že nelze z důvodů nedostatku finančních prostředků vyřešit problémy s vlhkostí jinak.

FUNKCE SANAČNÍ OMÍTKY

Základní funkcí sanační omítky vždy bylo, je a bude, aby vlhké zdivo vysušila a zabránila tvorbě solných výkvětů. Výrobci vyvinuli nové materiály, které jsou schopné zdivo nejen vysušit, ale zároveň i zateplit. Takové sanaci se říká „energetická sanace“ a jejím zástupcem je například sanační tepelně-izolační omítka NANOSAN.

ÚSPORA PŘI VYTÁPĚNÍ A RYCHLOST SCHNUTÍ

Práce s omítkami je vysoce fyzicky náročná, přemisťování těžkých pytlů je pro dělníky vysilující. Balení NANOSANU, které vystačí na 1m2 při tloušťce 20 mm, ale váží jen 7 kg. V porovnání s klasickou omítkou má NANOSAN až 17 krát vyšší tepelně-izolační vlastnosti, což znamená, že vám šetří až 40 % nákladů na vytápění. Běžné sanační omítky je potřeba nechat několik týdnů vyzrát, než je možné na ně nanést povrchovou úpravu. U NANOSANU můžete nanést nátěr již po 40 hodinách, protože tato omítka neobsahuje cement, ale metakaolín.

VYSOKÁ PORÉZNOST A ODOLNOST

Sanační omítka musí splňovat minimálně 25% pórovitost, protože právě do pórů se ukládají soli, které vlhké zdi obsahují. Čím více pórů sanační omítka má, tím více solí je schopna pohltit a tím déle funguje. NANOSAN má kapacitu pórů více než 55 % a jeho životnost je tedy výrazně delší než u běžné sanační omítky.

Každá sanační omítka má určitou výparnou schopnost, která je vyjádřena hodnotou tzv. difúze vodních par. Čím je tato difúze vodních par nižší, tím vyšší je schopnost omítky odvádět ze zdiva vlhkost. NANOSAN má tuto hodnotu dvojnásobně nižší než je požadováno u běžných sanačních omítek, a zvládne proto vysušit i prostory s extrémními nároky na odvádění vlhkosti.

KONEC PŘETÍRÁNÍ PRASKLIN

Tvorba prasklin ve zdivu není ničím výjimečným, obzvlášť u čerstvých omítek. Díky pružnosti NANOSANU však tyto starosti odpadají.

Základními kritérii, kterých bychom se měli při výběru vhodné sanace držet, jsou cena sanačních materiálů, čas, po jaký bude trvat realizace sanace a samozřejmě životnost a spolehlivost aplikovaného sanačního řešení.