• Střecha

SPRÁVNÁ KRYTINA PRO STŘECHU S NÍZKÝM SKLONEM

Nejdůležitějším kritériem při výběru krytiny není vzhled, ale technické parametry. Jedním z těchto parametrů je bezpečný a minimální sklon pro aplikaci dané krytiny.

Dalšími parametry jsou hmotnost krytiny, odolnost vůči povětrnosti a vybavení systému doplňky.

DŮLEŽITÝ JE SKLON STŘECHY

 Označení sklonu, který je hraniční nebo doporučený pro daný typ krytiny, se u různých druhů krytin liší. U střešních betonových nebo keramických tašek byste pro vámi zvolený typ měli najít jak bezpečný, tak minimální sklon. U velkoformátových plechových krytin imitujících střešní tašky zase většinou naleznete pouze minimální sklon. Nedodržení doporučení výrobce představuje zcela zásadní faktor, proto musí být krytina vždy v souladu s reálným sklonem střechy.

BEZPEČNÝ A MINIMÁLNÍ SKLON

U střešních tašek naleznete údaj bezpečný sklon. Jedná se o sklon, při kterém bude taška fungovat na běžné střeše s použitím běžné podstřešní fólie (doplňkové hydroizolační vrstvy). Většina výrobců střešních tašek má podle sklonu střechy doporučených několik úrovní doplňkové hydroizolační vrstvy.

V žádném případě nepodkročujte minimální sklon pro použití krytiny daný výrobcem. Výrobci vědí, proč jej stanovili. Pokud má střešní konstrukce sklon například 14° tak věřte, že střešní tašky nebo plechové imitace tašek nakonec budou mít sklon výrazně nižší.

STŘECHA JAKO Z FALCOVANÉHO PLECHU

Pokud chcete, aby střecha vypadala jako z falcovaného plechu a přitom sklon střechy je naprosto nedostatečný, je zde řešení. Výrobci vyrábějí k povlakovým krytinám z plastových fólií tzv. dekorační profil. Po jeho aplikaci na krytinu má výsledná krytina opravdu vzhled falcovaného plechu.

Méně luxusně vypadající, přesto chytré a vtipné řešení, jsou asfaltové pásy se vzorem tvořeným různými barvami a odstíny břidličného posypu na povrchu pásu. Laik ze vzdálenosti 10-15 metrů nepozná rozdíl mezi plechovou taškovou tabulí a touto krytinou.

Prakticky jedinými krytinami, které neumožní pronikání vody svým povrchem a ve spojích, jsou povlakové hydroizolace na bázi plastových fólií a asfaltových pásů.

Dobře studujte návody výrobců ke každé krytině, vyplatí se to!