• Vnitřní stavba

VE STÍNĚNÍ HRAJÍ DNES PRVNÍ HOUSLE ŽALUZIE

ZABRÁNIT PŘEHŘÁTÍ INTERIÉRU DOKÁŽÍ POLOHOVATELNÉ OTOČNÉ LAMELY

Představte si dům, byt či kancelář bez přirozeného světla. Jak nepříjemný pocit! Sluneční paprsky jsou pro nás v interiéru totiž zcela nezastupitelné. Jak si ale poradit v případě, že máme slunečního svitu v obytných prostorách nadbytek?

MOŽNOSTI A DŮVODY STÍNĚNÍ

Girlandy, markýzy, okenice, okenní mřížky, pelmety, rolety, slunolamy, záclony, závěsy a představují jednotlivé možnosti, kterými dnes stíníme naše obydlí nebo jeho součásti. Jako nejefektivnější se v současnosti jeví žaluzie, a to jak z hlediska stínivosti, tak z hlediska a designu. Používají se po celém světě a jsou nedílnou součástí našich oken a balkónových dveří. Tato stínicí technika zároveň funguje i jako bezpečnostní prvek, pomáhá totiž chránit soukromí.

HISTORIE A SOUČASNOST

První závěsy proti slunci se začaly používat ve starověkém Egyptě před pěti tisíci lety. V antickém Řecku a Římě závěsy doplnily pelmety (látkové ozdoby nad okny) a první okenice. Arabové vynalezli v 7. století ke stínění okenní mřížku (mašrábija), v Itálii a Francii se v 16. století k zastínění oken používaly dřevěné pevné a nesklopné horizontální přepážky, z nichž se postupně vyvinuly žaluzie.

Pojem žaluzie pochází z francouzštiny, slovo jalousie [žaluzí] znamená žárlivost a souvisí s hustými , které zabraňovaly nahlížení do vnitřku bytů.

Systém polohovatelných otočných lamel vymyslel počátkem 20. let 19. století Francouz Cochot. Němci kolem roku 1850 systém zdokonalili, propojili lamely pomocí šňůrek a pásků. Žaluzie se nejprve vyráběly ze dřeva, nyní jsou převážně z hliníku, plastu, bambusu nebo látky.

DRUHY ŽALUZIÍ A JEJICH OVLÁDÁNÍ

Žaluzie mají horizontální nebo vertikální polohu. Z hlediska jejich umístění je dělíme na interiérové a venkovní (předokenní, fasádní). Co se materiálu týče, vyrábějí se z kovu (hliník), plastu, látky (tzv. plisé žaluzie), dřeva a bambusu.

Vnitřní žaluzie se v případě špaletových nebo dělených oken instalují uvnitř oken, v případě plastových oken jsou umístěny zevnitř. Kvůli velmi lehkému materiálu jsou náchylné k poškození. Interiérové žaluzie ovládáme pomocí řetízků nebo prostřednictvím horních a spodních madel.

Venkovní žaluzie mají oproti těm interiérovým tu výhodu, že nedochází k průniku tepla do místnosti. U předokenních žaluzií bývá dnes již standardem jejich elektrické ovládání. Novinku představují tzv. solární žaluzie, které k automatickému ovládání nepotřebují energii ze sítě.

Na trhu je široká nabídka žaluzií, stačí si jen vybrat.