• Zahrada

ZAPUŠTĚNÉ ZAHRADNÍ OHNIŠTĚ POSTAVÍTE ZA DOPOLEDNE

DEJTE VALE NEOHRANIČENÝM KUPKÁM PLNÝM POPELA

jsou kromě práce i zdrojem relaxace, setkávání a radosti. Posezení u ohniště patří mezi tradiční odpočinkové rodinné aktivity. Poradíme vám, jak snadno, rychle a levně bezpečné a vkusné zapuštěné ohniště vybudujete.

NENÍ OHNIŠTĚ JAKO OHNIŠTĚ

Zahradní ohniště se dá pojmout mnoha způsoby. Záleží na vašich představách, potřebách a možnostech. Patrně nejvíce se vyskytují ohniště neohraničená, založená přímo , v rovině terénu. Mají nesouměrný půdorys a jde jen o kupu vyhořelého se zbytky popela. Další ohniště jsou mírně zapuštěná, nebo kamenů (což bude náš případ). Nejpokročilejší jsou vyvýšená ohniště, , stavěná převážně z cihel.

IDEÁLNÍ NA ZAPUŠTĚNÉ OHNIŠTĚ JSOU CIHLY

Ačkoliv zapuštěné ohniště můžete postavit skoro z čehokoliv – neopracovaného či opracovaného , nebo , doporučujeme , a to z prostého důvodu: mají normalizované rozměry, jsou žáruvzdorné, pohledově estetické a snadno se s nimi pracuje.

KRUH, ČTVEREC NEBO OBDÉLNÍK?

Nejobvyklejším půdorysem zapuštěného ohniště je kruh nebo čtverec, což má svoji logiku vzhledem k rovnoměrnému šíření tepla do okolí. Kruhové ohniště se lépe čistí, ale je trochu náročnější na stavbu kvůli propočtům při rozmístění materiálu. Obdélníkový půdorys se používá zejména při nedostatku místa.

PRACOVNÍ POSTUP

Volba umístění, velikosti a materiálu předcházejí samotnému prvnímu kopnutí do země. Propočet spotřeby cihel a přesné zaměření následují vzápětí. Pokud chcete, aby bylo ohniště bytelnější a trvalejší, ukotvěte .

nebo vykopejte základový půdorys do hloubky na výšku zvolené cihly. Počítejte s tím, že dno bude též tvořeno cihlami, čili zde musíte kopat hloub. Po vnoření cihel do dna a následnému zhutnění položte vertikální límec a cihly zaaretujte, a to jak do dna, aby se cihly nehýbaly (cca 5 cm), tak do boku. Poté mezery mezi cihlami ve dně vyplňte drobným . Nakonec upravte okolní terén, přineste sezení a můžete škrtnout sirkou.