• Střechy

Jak předejít napadení krovu hmyzu?

Kontrolovat pravidelně konstrukci střechy se vyplatí. ČSN 731901 uvádí doporučené cykly kontrol. U povrchu střech a okapů je to 2 krát ročně a u oplechování a nosné konstrukce krovu jednou za rok, a to důkladně.

Jak předejít napadení krovu hmyzu?

U krovu je největší problém najít první známky přítomnosti hmyzu. Co se týče napadení dřevěných konstrukcí dřevokazným hmyzem (červotoč, tesařík), asi nejviditelnějším indikátorem jsou drobné piliny, které bývají vypadané pod místem napadení, jak se hmyz prokousával přes dřevo ven. Neznamená to ale, že pokud nenajdete tyto drobné piliny na podlaze, není Váš krov napaden. Pokud je otvor moc vysoko nebo „vývrt“ padá na světlou tepelnou izolaci nebo jiný světlý povrch, nemusíte jej dostatečně dobře vidět.

ODHALTE NÁKAZU CO NEJDŘÍVE

Čím dříve napadení zjistíte, tím lépe lze situaci řešit a zabránit masivnímu rozšíření hmyzu celou konstrukcí. Nejjistějším identifikátorem jsou tzv. výletové otvory: ty o průměru 1-2 mm znamenají přítomnost červotoče, dírky o průměru 4-8 mm identifikují tesaříka. Většinou byste je měli hledat tam, kde je vlhko, těsně nad podlahou, blízko styku pozednice s krokvemi. Pomocí baterky projděte a zkontrolujte celý krov. Někdy je možné brouky i slyšet (larvy tesaříka způsobují dobře slyšitelný zvuk).

VYHLEDEJTE PROFESIONÁLY A SNIŽTE VLHKOST

V případě odhalení dřevokazného hmyzu kontaktujte odborníky, kteří zhodnotí, jakým způsobem krov sanovat, zda je nutno některé části vyměnit. Někdy se zvolí tlaková impregnace (vstřikuje se do navrtaných otvorů). Možnosti jako mikrovlnná technologie, která má za úkol hmyz „uvařit“, není dosud tolik využívána, ale existuje.

Pokuste se omezit vlhkost v prostoru, kde se napadené dřevo nachází. Hmyzu se totiž více daří tam, kde je více vlhko. V suchém vzduchu se larvy pomaleji vyvíjejí, pomaleji rostou. Hmyz primárně klade vajíčka tam, kde na dřevu zbyla kůra nebo do prasklin ve dřevě.

Pokud se při malém napadení rozhodnete řešit situaci nátěrem, použijte nátěr určený pro napadené dřevo. Z nátěrů na napadené dřevo je možno jmenovat Bochemit plus nebo Lignofix I-Profi. Nátěr opakujte podle doporučení výrobce a dbejte na vlastní bezpečnost. Na jaře je možné otevřít na půdě okno nebo světlík a nechat hmyz vyletět.