• Střechy
  • Hrubá stavba

Jak správně zateplovat

Zateplení objektu je potřeba řešit komplexně a odborně. Přečtěte si základní pravidla pro správný výběr skladby.

Jak správně zateplovat

Výrazné úspory se nedocílí zateplením pouze obvodových stěn a ponecháním starých, netěsnících oken a dveří, nezateplené konstrukce střechy, podlah. Dosažení úspory energií na vytápění ve výši min. 50-60% lze dosáhnout pouze komplexním zateplením „obálky“ budovy.

Základní pravidla pro správný výběr skladby


ZATEPLENÍ PLÁŠTĚ BUDOVY

  • Nejdůležitější krok celkového zateplení domu.
Pro výběr typu a tloušťky izolačního materiálu + ostatních komponent doporučujeme vypracování tepelně technického výpočtu.

Pozor: nesprávná skladba – zejména tloušťka a typ izolantu a druh finální povrchové vrstvy (omítky), představuje riziko kondenzace vodních par v konstrukci a tím vzniku plísní na vnitřních stěnách obvodové konstrukce.


DOSTATEČNÁ TLOUŠŤKA IZOLANTU

U starších objektů je to obvykle tloušťka 160 – 200 mm.

Převedeno do odborné řeči: hodnota tepelného odporu R = 4,0 – 5,0 (součinitel tepelné vodivosti U=0,25 – 0,20).


VOLBA TYPU A KVALITY TALÍŘOVÝCH HMOŽDINEK

Doporučujeme talířové hmoždinky jednokrokové zapuštěné s izolační zátkou s bodovým činitelem prostupu tepla blízkým nule.

Použití nejlevnějších talířových hmoždinek „prozradí“ nejčastěji v podzimních až jarních měsících tzv. „efekt berušky“, kdy se vlivem tepelných mostů *) a rychlého poklesu teploty vzduchu spolu s ideální vlhkostí pro tento jev objeví vlhká kolečka po celé fasádě.

*) talířová hmoždinka vyvede teplo z konstrukce na povrch izolantu


VOLBA VHODNÉHO PŘÍSLUŠENSTVÍ

  • Fasádní profily, zejména okenní a dveřní připojovací.
Důrazně doporučujeme použití tzv. 2D, 3D profilů, které dokáží vyrovnat rozdílnou roztažnost rámu výplní otvorů a skladby zateplení.

Při použití nejlevnějších (nejčastěji používaných) profilů vznikne neřízená trhlina v napojení omítky na rám okna nebo dveří.

 

Image 2