• Vnitřní stavba

Pojměte dveře jako hlavní vstupní bránu do každé místnosti

VHODNĚ ZVOLENÉ DVEŘE ZÚTULNÍ VÁŠ INTERIÉR

Pojměte dveře jako hlavní vstupní bránu do každé místnosti

Vybrat si z velkého množství interiérových dveří, které jsou dostupné na našem trhu, znamená pro investora mnohdy dlouhou cestu bludištěm. Bez konkrétní představy a alespoň základní znalosti problematiky lidé často tápou a při výběru dveří chybují. Poradíme vám, jak se ve spleti různých typů dveří, a rychle zorientovat.

NOVOSTAVBA VERSUS REKONSTRUKCE

Při výběru interiérových dveří do novostavby nejste kromě projektu ničím omezeni. V případě rekonstrukce se již musíte více přizpůsobit dané realitě.

Výběr dveří samozřejmě musíte přizpůsobit hlavně stylu (retro, eko, venkovský, klasický, minimalistický, romantický aj.), v němž interiér budujete. Použité stavební materiály, linie, barevné provedení, nábytek či rozmístění interiérových doplňků rozhodují o tom, jaký typ dveří si vyberete.

ZÁRUBNĚ A LEVÉ VERSUS PRAVÉ DVEŘE

S výběrem dveří úzce souvisí použití zárubní neboli „futer“. Existuje totiž několik možností uchycení dveří. Jde o klasické obložkové zárubně (v nich jsou uchyceny tzv. otočné falcové dveře a kyvné dveře, tzv. „lítačky“), (otočné bezfalcové dveře) nebo o posuvné dveře.

Podle velikosti místnosti a vstupu do ní volíte způsob otevírání dveří. Levostranné (levé) dveře mají při otevíraní k sobě vlevo, pravostranné (pravé) mají při otevírání k sobě panty vpravo. U kyvných a posuvných dveří strannost nerozlišujeme.

DŮM VERSUS BYT A CHALUPA

Ačkoliv se to na první pohled nezdá, i počet dveří při výběru rozhoduje, a to nemáme na mysli finanční stránku. Je totiž rozdíl, zda pořizujete dveře do menšího bytu nebo zda osazujete dveřmi velkou vilu. Například velký počet uzavřených neprosklených dveří může na malém prostoru působit jako nepříjemná bariéra, zatímco v rozlehlém domě plní funkci esteticky sjednocující.

Specifickou kategorii představují při výběru vnitřních dveří chaty a chalupy. Zde byste měli brát v potaz i tepelně-izolační vlastnosti dveří (průvan a „táhnutí) a světelnou propustnost (přítmí na chodbě).

TYPY DVEŘÍ A KOVÁNÍ

Podle materiálu rozlišujeme interiérové dveře na dřevěné, skleněné, laminátové, dřevotřískové, fóliové, dýhové a voštinové (složený karton v dřevěném rámu). Použitý materiál hraje zásadní roli jak v kvalitě a ceně, tak i v tepelně-izolačních a zvukově-izolačních (akustických) vlastnostech.

Co se povrchové úpravy interiérových dveří týká, tak tradiční způsob představuje dřevěná dýha, lak a laminát.

je nedílnou složkou každých interiérových dveří a dotváří jejich charakter. I dveřní kování podléhá módním trendům a osobnímu vkusu, ačkoliv v první řadě musí být zabezpečena správná funkčnost a snadné ovládání dveří. Kování určené do interiéru je kombinací, a to téměř ve 100 % případů, mechanizmu .

ROZHODNUTÍ UČINÍTE VY

Ať se při výběru interiérových dveří rozhodnete jakkoliv a zvolíte z mnoha typů, materiálů, povrchů, dekorů a kování, uvědomte si, že dveře tvoří hlavní vstupní bránu do místnosti a jsou tím prvním, čeho si člověk při vstupu do pokoje všimne.