• Střechy

Sníh na střeše a balkónu může napáchat hodně škoda

KVALITNÍ IZOLACE VÁM ZAJISTÍ KLIDNÉ SPANÍ

Sníh na střeše a balkónu může napáchat hodně škoda

Letošní zima zatím není na sníh bohatá, spíše naopak. Vydatné sněžení se však dá v lednu a únoru předpokládat. Přinášíme proto rady a návody, jak se na nápor sněhu na střechách a balkónech připravit, jak jim čelit a co si počít, když do domu nebo bytu zatéká a jakou roli při tom sehrává a její správná aplikace.

NA ZATÍŽENÍ SNĚHEM JSOU NORMY

Pokud se na střeše a nachází velké množství sněhu, mají majitelé nemovitostí přirozeně obavy, zda stavba náporu sněhu a jeho váze odolá.

V lednu roku 2004 byla novelizována česká technická norma o zatížení konstrukcí a zatížení sněhem. Její součástí je i příloha nazvaná „Mapa sněhových oblastí na území ČR“, která území republiky dělí do osmi různých oblastí.

JAK POSTUPOVAT V PŘÍPADĚ NEJISTOTY

Ověřte si, kdy a podle jaké stavební normy byla vaše stavba konstruována (ČSN 7300 Navrhování a provádění staveb). Dále podle mapy sněhových oblastí (viz níže) určete, do které zóny patří vaše nemovitost. Změřte výšku sněhu a podle tabulky, která je součástí ČSN EN 1991-1-3/Z1 spočtěte zatížení (platí pro střechy do 30°).

ODSTRAŇOVÁNÍ SNĚHU

Ze střechy odstraňujte sníh postupně, z obou stran vždy stejně, vyváženě. Nikdy nečistěte pouze jednu část. To samé platí i o balkónech. Buďte opatrní a dbejte na svoji bezpečnost. Pracujte v řádném pracovním oděvu a obuvi, pomalu a s rozvahou, abyste střechu nebo povrch balkónu nepoškodili.

IZOLACE ZABRÁNÍ PROTEČENÍ

Předpokladem, že sníh respektive voda neproniknou střechou nebo balkónem do vašeho obydlí, jsou , které jsou součástí střešní konstrukce a balkónu. Zkontrolujte proto, pokud možno ještě na podzim (např. po vydatném dešti), jejich stav a funkčnost , protože opravovat tyto věci v zimě je velice problematické. V případě velkého množství sněhu totiž opravdu platí staré známé „až se zima zeptá“.